10.3.2020 12:04
Jaguars Spirit Athletes ry

Tiedote koronaviruksesta

Hei,

Alla tiedotetta koteihin koronaviruksesta.

Hallilla siivoamme tehostetusti seuraavina viikkoina. Seuraamme myös virallisia tiedotteita toimintatavoista. Tiedotamme asiasta lisää kun tarvetta on.

Jos epäilet koronavirus tartuntaa, olethan pikimmiten yhteydessä valmaentajaan/ valmennuspäällikköön/toiminnanjohtajaan.

Toivottavaa on myös että kotona jutellaan käsien pesun tärkeydestä ja että ei tulla flussaisena treeneihin.
 

Tietoa koronaviruksesta

Koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion. Oireita voivat olla yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky. 

Miten voin estää taudin tarttumisen?

Pese kädet huolellisesti

Paras keino suojautua koronavirukselta ja muilta helposti tarttuvilta hengitystieinfektioilta on huolehtia hyvästä käsihygieniasta. 

Yski oikein

Jos itsellä on flunssaa, sen leviämistä voi parhaiten estää jäämällä kotiin ja yskimällä ”oikein” eli nenäliinaan tai omaan hihaan.

Käytä käsidesiä

Jos käsipesuun ei ole mahdollisuutta, käytä käsidesiä.

Älä tartuta muita

Jos sinulla on tautiepäily, soita omalle terveysasemallesi tai päivystyspuhelimeen numeroon 116 117. Älä lähde julkisille paikoille tartuttamaan muita. Noudata terveydenhuollon ammattilaisten ohjeita.
 

Koronavirus tarttuu arkielämässä pisaroiden ja suoran kosketuksen kautta

Koronavirus tarttuu arkielämässä pisaroiden ja suoran kosketuksen kautta. Koronavirus tarttuu THL:n mukaan ihmisestä toiseen pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa, esimerkiksi yskiessä ja aivastaessa. Uuden koronaviruksen leviämistä tehokkaasti pintojen välityksellä ei ole toistaiseksi havaittu. Pintojen osuutta viruksen leviämisessä ei nykyarvioiden mukaan pidetä merkittävänä. (THL:n tiedote 4.3.2020)
THL:n usein kysytyissä kysymyksissä todetaan, että tartunnan saamisesta siihen, että potilas voi tartuttaa muita, on viivettä. WHO:n mukaan nykytiedolla valtaosan tartunnoista aiheuttavat oireiset henkilöt. Tästä syystä esimerkiksi pääkaupunkiseudulla karanteenissa olleiden lasten vanhempia ei ole asetettu karanteeniin, sillä lapset ovat seurannassa pysyneet oireettomina. Karanteeniin asetetun oireettoman henkilön lähipiiri ei ole THL:n mukaan tartuttava.   
Jos Keski-Suomessa ilmenee tartuntatapaus, terveydenhuolto selvittää heti henkilöt, joiden kanssa tartunnan saanut on ollut kontaktissa. Tällä perusteella arvioidaan, onko hänen läheisiään tai tartunnalle muuten altistuneita syytä asettaa karanteeniin tartunnan itämisajan ajaksi. Jos tartunnan saanut henkilö on lapsi tai nuori, arvioidaan myös se, onko syytä asettaa karanteeniin esimerkiksi koulu- tai päiväkotiryhmä. Tätä arviointia tehdään aina yhdessä terveydenhuollon ammattilaisten ja koulun tai päiväkohdin johdon kanssa.  

Jäikö jokin asia mietityttämään?

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/usein-kysyttya-koronaviruksesta-covid-19